Artistiek naakt

Wat is artistiek naakt? Voor mij een foto van een menselijk lichaam zonder erotische spanning. Geslachtsdelen komen bij voorkeur niet erop voor in mijn werk en veelal is het gezicht van het model niet herkenbaar.

Door goed gebruik te maken van belichting probeer ik het menselijk lichaam zo mooi mogelijk in beeld te brengen, meestal mooi zacht licht waardoor specifieke details eruit gelicht worden.

Verder probeer ik het beeld zo leeg mogelijk te houden en maak ik alleen minimaal gebruik van props en alleen daar waar er een bijdrage is aan het eindresultaat.

Niet voor iedereen

Een naakt shoot is niet voor iedereen. Er is een flinke drempel waar je overheen moet dat snap ik zeer zeker. Daarom kan ik je aanraden om je eerst te orienteren op het werk dat de fotograaf maakt, past het dan is het mogelijk iets voor je.

Spreek de fotograaf eens (live of via telefoon) en vraag wat je wil weten. Zorg ervoor dat het je een goed gevoel geeft en dat je je op je gemak voelt.

Pas als je je helemaal op je gemak voelt gaat de shoot een goed resultaat opleveren. Een gespannen model zie je terug in de foto's en de mooiste shoots zijn die shoots waarbij het model tijdens de shoot kan bewwegen alsof fotograaf en camera er niet zijn.

In de praktijk

Stel dat er een match is, hoe gaat zo'n shoot dan? In de basis is het een gewone shoot als elke andere met die mooie uitzondering dat je je geen zorgen hoeft te maken wat je aan moet 😉.

Om een beetje erin te komen begin je aan de shoot gekleed. We nemen dan wat poses door, ik maak wat proefopnames en eventueel kan ik nog wat aan het licht bijstellen. Als je je op je gemak voelt kan je dat aangeven en dan gaan we de echte shoot doen. Wat in de praktijk goed werkt is een mooie lingerieset met daarover een lekkere ochtendjas. En voelt het op dat moment niet relaxed, prima gewoon even aangeven.

Mag ik iemand mee nemen?

Natuurlijk, graag! Als dat helpt om te ontspannen en je een veilig gevoel te geven neem dan zeker een vriend of vriendin mee. We zijn er allemaal mee gebaat als resultaat op zijn mooist wordt en lekker ontspannen een shoot doen is een voorwaarde. Let wel dat diegene die je meeneemt er ter ondersteuning van jou is. Ik heb verder geen fotografisch advies nodig.

Artistiek naakt - Andy van Dongen fotografie
Anna Syahari - Andy van Dongen fotografie