In de basis is iedereen in staat om een foto te maken. Je hebt slechts een camera nodig en je schiet al een plaatje. Echter is er een verschil tussen een goede en slechte foto. Zeker wanneer je op professioneel niveau naar een foto kijkt, is dit verschil erg subtiel. Het vergt de juiste kennis en een getraind oog om aan te geven wat een goede en wat een slechte foto is. Bovendien is het vaak nog lastiger om te bepalen waarom de ene foto nu wel goed is en waarom de andere juist tegenvalt. Wat zit hier precies achter?
Ik zal proberen daar wat verduidelijking in proberen aan te brengen.
Er zijn verschillende zaken die bij het maken van een foto van toepassing zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende begrippen:
- Compositie: De compositie is een uitermate belangrijk onderdeel van een goede foto. Met de compositie wordt dan gedoeld op de manier waarop verschillende onderdelen van een foto een mooi geheel vormen. Verschillende voorwerpen, kleuren en vormen moeten bij elkaar passen. Zo moeten bijvoorbeeld tezamen iets vertellen, uitbeelden of betekenen.

- Belichting: Qua belichting moet je dan juist weer denken aan de lichtinval op een foto. Dit speelt een cruciale rol. Wanneer het licht bijvoorbeeld van achter komt, krijg je een hele andere foto dan wanneer deze van voren komt. Bovendien is een te donkere foto niet goed zichtbaar, terwijl te veel licht ook lelijk wordt. Goede belichting is een basisonderdeel van een goede foto.

- Focus: Verder speelt ook de focus een cruciale rol. Zeker wanneer er diepte in een foto zit, heeft het punt van focus invloed op het uiterlijk van de foto. Zo is het mogelijk om op één voorwerp of persoon te focussen. Hierdoor vervagen de onderdelen van de foto die verder weg of dichterbij staan. Ook de focus heeft zo een sterk effect op de foto als geheel.

Waar zit dan het verschil tussen een goede en slechte foto?
Iedere fotograaf is normaal gesproken wel op de hoogte van bovenstaande feiten. Hij of zij weet dat de compositie, de belichting, de focus en andere overige zaken in orde moeten zijn. Maar desondanks betekent dit niet automatisch ook dat je een goede foto hebt wanneer bovenstaande zaken allemaal correct aanwezig zijn. Er mist nog één belangrijk ingrediënt; balans.
Het vinden van de juiste balans is het laatste puzzelstukje om van een middelmatige tot slechte foto ook daadwerkelijk een goede foto te maken. En dan hebben we het niet zomaar over een goede foto. Wat je dan krijgt, is een foto die er ook daadwerkelijk uitspringt. Eentje die direct opvalt. Het zorgt ervoor dat mensen als het ware positief verrast zijn. Dat is uiteindelijk toch wat je als fotograaf probeert te bereiken. Bovendien is het ook waar mensen naar op zoek zijn. Men wilt een foto die blijft hangen. Die zo mooi is, dat het soms zelfs een bepaalde sterke emotie oproept.
De basisonderdelen brengen je hier een heel eind mee. De juiste balans ertussen zorgt dan voor de puntjes op de i.
Kijk eens in mijn portfolio hoe het mij afgaat op dit gebied. Als je vragen of opmerkingen heb neem dan gerust contact met me op.