Het belang van een goede profielfoto

goede profielfoto?
Start Reading

Voor ontzettend veel dingen is het noodzakelijk om over een goede profielfoto te beschikken. Van Instagram tot je profiel op Tinder, van LinkedIn tot aan een foto voor op je CV. Hoewel veel mensen zich wel bewust zijn van het belang van een goede foto, zijn er maar weinig mensen die hier ook echt naar handelen. Ik hoop hier vandaag verandering in te brengen. In dit artikel laat ik je alles zien wat je moet weten over het maken van een goede foto voor onder andere social media. Door deze informatie weet je precies waar je op moet letten bij het maken van je profielfoto.

Het belang van een goede profielfoto

Voordat ik inga op het kiezen en maken van een goede profielfoto voor jouw online profielen is het noodzakelijk om even kort stil te staan bij het belang van een goede foto. De belangrijkste functie van een profielfoto is natuurlijk dat dit je in staat stelt om andere mensen iets te laten zien over jou als persoon. Het is dan ook eigenlijk de eerste kennismaking. Of je nu op LinkedIn of op Tinder zit, de foto is toch het eerste wat de meeste mensen te zien krijgen. Het punt is dan ook dat je vrienden en familie maar een klein deel uitmaken van de mensen die online op zoek zijn naar je. De profielfoto is dan ook echt met name bedoeld voor de mensen die je juist nog niet zo goed kent maar die je mogelijk wel beter wilt leren kennen. Echter is dit niet de enige reden. Andere belangrijke redenen zijn:

  • Je laat zien dat je echt bent – een foto in je social media profiel, vooral op LinkedIn, vertelt mensen dat je account actief is en dat het een echt account is. Natuurlijk moet deze foto je echte foto zijn. Als je een generieke foto gebruikt, kunnen mensen denken dat het een nepaccount is. Zorg ervoor dat je een recente foto van jezelf gebruikt die precies op jou lijkt. Als je een oudere foto of een gefotoshopte foto gebruikt dan kan dat zomaar eens voor vervelende verrassingen zorgen als je iemand in het echt ziet.
  • Je foto is eigenlijk je eigen imago – een foto geeft anderen aanwijzingen over je persoonlijkheid. Denk dan ook goed na welke boodschap je aan andere mensen wilt geven en kies je foto daar dan ook echt voor uit. Wil je gezien worden als vrolijk en vriendelijk of meer gezaghebbend en serieus? Denk hier goed over na voordat je zomaar een foto upload. Het is namelijk echt zo dat je foto veel kan zeggen over het imago wat je uitstraalt.
  • Je zorgt voor een goede indruk – als iemand je niet herkent, helpt het zien van je foto hem of haar om een eerste indruk van je te maken. Als ze je foto leuk vinden en er positieve gevoelens aan overhouden, is de kans groot dat ze je vriendelijk zullen benaderen. Dit maakt het vervolgens veel gemakkelijker om in contact te komen met deze persoon. Aan de andere kant zal een negatieve indruk er juist voor zorgen dat je niet echt sympathiek overkomt. Dit kan het lastig maken om de interactie met hen aan te gaan. Vandaar dat een goede foto zo belangrijk is.
goede profielfoto?
goede profielfoto?

Selfie of toch een professionele foto?

Een belangrijke vraag die veel mensen stellen is of het handig is om een selfie te maken of om toch een foto door een professionele fotograaf te laten maken. Hier is niet zo eenvoudig antwoord op te geven omdat het echt volledig afhangt van het doel van de foto. Als je een foto wilt hebben voor op je CV of voor LinkedIn dan is het beter om een professionele foto te laten maken. Door deze professionele foto laat je namelijk zien dat je serieus op zoek bent naar een baan. Een baas zal je niet zo snel aannemen wanneer je een selfie maakt met een of ander rare zonnebril op. 

Dit betekent natuurlijk niet dat een selfie nooit een geschikte profielfoto is. Als je namelijk een foto nodig hebt voor op een dating platform dan is het juist wel weer handig om een selfie te maken. Een selfie komt namelijk informeler en meer casual over. Maak je een professionele foto dan kan het al snel ‘try hard’ ogen. Dit is natuurlijk niet waar je op zit te wachten bij het vinden van de liefde van je leven. Zorg er dus altijd voor dat je goed kijkt naar waar de foto voor nodig is.

Tip – gebruik een consequent beeld

Een handig trucje is om hetzelfde beeld consequent te gebruiken op verschillende sites. Dit zorgt ervoor dat mensen je makkelijker herkennen en om zo een volledige beeld op te bouwen rondom jou als persoon. Als een potentiële werkgever je online zoekt en dezelfde foto van je op je blog ziet die ze op een professionele of academische site in verband met je vakgebied ziet, dan bevestigt dit dat je actief bent in je vakgebied. Dit maakt het al gelijk een stuk makkelijker om te laten zien wat je eigenlijk te bieden hebt. Daar komt bij dat je uitstraalt dat je weet wat je doet. 

Dankzij de handige informatie uit dit artikel zal je waarschijnlijk een beter beeld hebben gekregen als het aankomt op het maken van een goede profielfoto. Er is dus niet echt iets als de beste foto, het hangt volledig af van het doel waar je de foto voor wilt gebruiken. Voor Tinder heb je een ander soort foto nodig dan voor op je CV. Door altijd het doel in het achterhoofd te houden is het ook voor jou mogelijk om een goede foto te maken voor op jouw profiel. Blijf zeker even hangen op deze site om ook een kijkje te nemen bij de vele andere artikelen die er hier te vinden zijn. En als je een profielfoto door mij wil laten maken neem dan gerust (vrijblijvend) contact met me op.