De voordelen en nadelen van TFP – alles wat je moet weten

voordelen en nadelen van TFP
Start Reading

Nagenoeg iedere fotograaf of model heeft wel eens gehoord van het begrip TFP. Door middel van TFP is het mogelijk voor beide partijen om hun portfolio op te bouwen. Er wordt bij deze overeenkomst geen geld betaald. Hierdoor is dit een veel gekozen optie voor fotografen of modellen die pas net zijn begonnen. Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen en nadelen van TFP? Om hierachter te komen is het handig om dit artikel even goed door te nemen. Ik heb het namelijk wat makkelijker voor je gemaakt door het een en ander voor je op een rijtje te zetten!

voordelen en nadelen van TFP
voordelen en nadelen van TFP

Wat is TFP eigenlijk?

Voordat ik inga op de belangrijkste voordelen en nadelen van TFP is het handig om even kort in te gaan op de vraag wat TFP eigenlijk betekent. TFP is een afkorting die staat voor Time For Print of Portfolio. Bij deze speciale overeenkomst wordt er een afspraak gemaakt tussen een fotograaf en een model om samen te werken. Zowel de fotograaf als het model werkt gratis bij TFP. In ruil voor de diensten die er verricht worden krijgen ze allebei de TFP-foto’s om te gebruiken in hun portfolio’s. Ook haarstylisten, visagisten en fotografieassistenten kunnen kiezen voor een TFP samenwerking.
De TFP overeenkomst staat dus echt tegenover de reguliere shoot. Bij een reguliere shoot krijg je namelijk als model betaald voor de foto’s die er worden gemaakt. De fotograaf wordt ook betaald indien deze wordt ingeschakeld door een bepaald bedrijf. Indien de fotograaf voor zichzelf werkt krijgt hij in ruil voor het betaalde bedrag de foto’s die er zijn gemaakt van het model. Over het algemeen vinden de meeste shoots plaats op deze manier, al zijn er ook genoeg modellen en fotografen die kiezen voor TFP.

De belangrijkste voordelen van TFP

Goed, je weet nu wat TFP inhoudt en wat het anders maakt in verhouding tot de reguliere shoot. Nu je dit weet is het tijd om te bekijken wat de belangrijkste voordelen zijn die je zult ondervinden wanneer je kiest voor een TFP shoot. Om het wat overzichtelijker te maken heb ik de belangrijkste voordelen voor zowel het model als voor de fotograaf hieronder uiteengezet:

Je kunt eenvoudig je portfolio opbouwen

Het organiseren van een TFP-shoot is een geweldige manier om aan je portfolio te werken. Met TFP-werk ben je in staat om als een beginnende fotograaf of model binnen no time over een aantal foto’s te beschikken. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je niet voor kosten komt te staan. Door een portfolio op te bouwen is het een stuk eenvoudiger om in de toekomst aan nieuwe klussen te komen. Zoals je wel begrijpt is het hebben van een uitgebreid portfolio noodzakelijk, je moet immers kunnen laten zien wat je te bieden hebt.

Je kunt je portfolio relevant houden

Wanneer was de laatste keer dat je je portfolio hebt voorzien van nieuwe foto’s? Een groot deel van de fotografen en modellen vergeet dat het enkel hebben van een portfolio niet genoeg is. Het is noodzakelijk dat je jouw portfolio regelmatig met nieuwe foto’s voorziet. Als je wat verouderd werk in je portfolio hebt zitten is het tijd voor een verandering. Door middel van een TFP shoot kan je jouw portfolio relevant houden en regelmatig voorzien van nieuwe foto’s. Het gaat erom dat je consistentie aanbrengt in je portfolio. Door middel van een TFP shoot kan je bijvoorbeeld afspreken om met een model ieder kwartaal foto’s te maken. Dit stelt jullie beiden in de gelegenheid om je portfolio relevant te houden.

Je kunt een nieuwe fotografietechniek uitproberen

Dit voordeel is met name voor de fotograaf die zijn vaardigheden aan wilt scherpen. Een TFP shoot maakt het mogelijk om zonder kosten te experimenteren met nieuwe technieken voor het maken van je foto’s. Dit kan gaan over bepaalde invalshoeken voor de foto’s. Maar ook voor het gebruik van filters die je nog niet eerder hebt gebruikt. Als fotograaf is het een goede optie nu er altijd wel modellen te vinden zijn die graag hun portfolio aan willen vullen en die jou willen helpen bij het maken van de foto’s.

De grootste nadelen van TFP

Hoewel er veel voordelen zitten aan een TFP shoot betekent dit niet gelijk dat er geen nadelen te vinden zijn. Er zijn namelijk wel degelijk nadelen aan het werken op basis van een TFP overeenkomst. Het is noodzakelijk dat je op de hoogte bent van deze nadelen voordat je zomaar besluit om een shoot in te plannen. Ik heb het weer wat makkelijker voor je gemaakt door hieronder een selectie te maken met deze nadelen:

Je wilt niet bekend komen te staan als TFP fotograaf

Het is niet echt goed voor je reputatie als je in jouw regio bekend wordt als de TFP-fotograaf die uitzonderlijk werk aanbiedt in ruil voor foto’s in plaats van geld. Je krijgt veel mensen die graag samen willen werken, maar je moet je afvragen of het wel handig is om altijd op TFP basis te werken. Als je toegeeft aan al deze aanvragen dan devalueer je in feite je eigen werk. Er moet een grens zijn aan wanneer je de behoefte aan TFP-shoots ruimschoots hebt overtroffen. Het is namelijk met name handig voor de beginnende fotografen. Indien je al over een goed portfolio beschikt is het handiger om gewoon op normale contractbasis te werken met modellen. Dit voorziet je gelijk van een professionele uitstraling. Anders blijf je toch de fotograaf die blijft hangen in het ‘gratis werk’ via een TFP overeenkomst.

Je krijgt last van mensen die misbruik maken

Hoewel dit lang niet altijd het geval is, is het met TFP wel mogelijk dat je last krijgt van mensen die misbruik van je diensten willen maken. Dit zijn met name mensen in je directe omgeving die je een mooi aantal foto’s beloven in ruil voor een shoot. Echter is lang niet iedereen in staat om goede foto’s te maken. Wordt je door een kennis gevraagd om foto’s te maken van bijvoorbeeld een bruiloft dan ben je niet met TFP werk bezig, je bent dan gewoon gratis aan het werk voor anderen. Mensen op een bruiloft zijn immers geen model, dit zijn normale mensen die een leuke dag beleven. Hier mag je best wat voor vragen. Belangrijk is dus echt om grenzen te stellen en om alleen TFP werk aan te nemen als er ook echt iets tegenover staat. Je tijd is namelijk veel te waardevol om gratis te werken.

Het model werkt niet altijd even hard

Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen werken pas hard wanneer er echt een beloning tegenover staat die het waard is. Indien je een belangrijke shoot op de planning hebt staan waarvan je echt de hoogst mogelijke kwaliteit nodig hebt dan is een TFP shoot niet bepaald de meest voor de hand liggende keuze. Een dergelijke shoot kan er namelijk voor zorgen dat het model (onbewust) wat minder hard werkt. Wil je een zo goed mogelijk resultaat krijgen met het model dan is het vaak handiger om de klus tegen betaling te laten uitvoeren. Dit is voor het model toch een extra prikkel om net even wat beter zijn of haar best te doen. Hierdoor weet je zeker dat de foto’s voldoen aan alle eisen die je er maar aan kunt stellen.

Conclusie – kies wat jij het fijnste vindt

Door de informatie uit dit artikel zal je als het goed is een beter beeld hebben bij een TFP overeenkomst voor het opbouwen van een portfolio. Door te kiezen voor TFP bundel je samen jullie vaardigheden om een gratis shoot in te plannen. Beide partijen werken dus echt samen zonder dat er geld betaald wordt. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo kan je op een eenvoudige manier aan je portfolio werken en nieuwe technieken uitwerken. Echter kent het TFP model ook een aantal nadelen. Zo heb je als model zijnde geen inkomsten voor een shoot. Aangezien er soms veel tijd in kan gaan zitten is het niet altijd rendabel om te doen.
Het is dus niet echt mogelijk om te zeggen of een TFP overeenkomst voor iedereen geschikt is of dat je beter voor een betaalde fotoshoot kunt kiezen, het hangt namelijk echt af van wat jij prettig vindt. Door je wensen en behoeftes op een rijtje te zetten zal ook jij in staat zijn om voor jezelf na te gaan of TFP iets voor jou is of niet. Blijf zeker even hangen op deze site als je nog veel meer te weten wilt komen over fotografie en modellenwerk.


Hoe kijk jij naar TFP?

1 Comment

Comments are closed.