Behind the scene: Hoe laat je een cocktail vliegen?

vliegend cocktail
Start Reading

Als fotograaf vind ik het altijd leuk om nieuwe dingen te leren. Voor mij is dat een shoot doen die ik normaal niet zo snel doe, niet standaard technieken gebruiken of simpelweg experimenteren. Je leert nieuwe dingen, komt tot andere inzichten en het is gewoon leuk om te doen. Op een rustige zaterdag besloot ik om een poging te wagen om een shot van een vliegend cocktail te maken (scrol helemaal naar onder als je ongeduldig bent en gelijk het eindresultaat wil zien).

Los van of zo’n shot je aanspreekt of niet, het ging me voornamelijk om te ijken hoe je dit voor elkaar krijgt en wat daar zoal bij komt kijken. Als je ook eens zo’n shot wil maken hoop ik dat dit artikel je hier en daar kan helpen of tot nieuwe inzichten doet komen. Wellicht heb je nog goede tips en of suggesties hoe een en ander beter of makkelijker kan, laat dit rustig weten in de commentaar sectie.

Idee

Het idee is om een plaatje te maken waarin de actie bevroren wordt en er allerlei spullen in de lucht zweven. Ik heb ervoor gekozen om een glas vanuit een zwevende karaf te vullen terwijl er munt, limoen en ijsblokjes boven en om het glas zweven. Uiteraard kan je dit gewoon live uitvoeren door de vloeistof vanuit een houder in het glas schenken en ondertussen allerlei spullen laten vallen. Door dan de camera op continu shot zetten en een hele serie te schieten heb je een kans dat dat ene lucky shot er tussen zit. Dit liet me wat teveel aan het toeval over en deze aanpak zou een enorme troep maken en een heel aantal pogingen vergen. Geen optie en dus zaak om het wat beter te plannen.

Plan

Het is handig om een schetsje te maken hoe je eindresultaat er uit moet gaan zien. Je ziet dan snel waar je problemen gaat krijgen en het helpt om naar een oplossing te denken. Dit was dus wat ik uiteindelijk wilde bereiken:

schets vliegend cocktail
snel schetsje van gewenst eindresultaat

In dit schetsje zie je een aantal verschillende elementen:

  • achtergrond: dit hou ik gewoon simpel, seamless witte rol fotoachtergrond op een houder
  • basis: klein houten dienblad om spullen op te zetten
  • glas: gewoon een longdrink glas
  • houder: glazen karaf
  • zwevende elementen: limoen, ijsblokjes en munt

Dit is allemaal goed te doen, behalve de zwevende elementen en de houder, dat is de uitdaging. Ik kies er hier voor om de spullen vast te zetten met vislijn, makkelijk in gebruik en tegenwoordig behoorlijk sterk. Aangezien er wel wat tijd in de opbouw gaat zitten en ijs en een lange tijd onder warme lampen niet zo’n handige combinatie is heb ik nep ijsblokjes liggen, die zien er prima uit op de foto en ze smelten niet 🙂

Opbouwen

Tijd om de set klaar te maken. De achtergrond is snel geregeld, klein tafeltje eronder om spullen op te zetten zorgen ervoor dat de basis van de set er is. Het dienblad heb ik op een kleine verhoging gezet zodat de een kleine schaduw onder zit en ik wat ruimte voor een speedlight onder het blad overhou om de achtergrond mee te belichten. Op het dienblad het glas en een beetje decoratie materiaal om het wat minder saai te maken was alles wat hier nodig is.


Nu het echte werk, met lampstatieven een stellage om de set zetten zodat hieraan alles opgehangen kan worden. Na een aantal pogingen bleek een statief waarin de karaf hangt het handigst. De ijsblokjes worden dan weer aan de karaf gehangen. Met een lijmpistool krijg je de vislijn prima aan het glas gelijmd zodat alles netjes blijft hangen, wat extra draadjes om ervoor te zorgen dat de karaf niet gaat draaien en klaar.

De ijsblokjes krijgen een soortgelijke behandeling, een draadje aan het blokje lijmen en de andere kant aan een gewichtje dat in de karaf gelegd wordt. Doordat de draadjes nu uit de karaf komen hangen de ijsblokjes perfect onder de opening van de karaf zodat de vloeistof van de karaf netjes over het ijs gaat stromen.

De munt en de limoen krijgen een andere behandeling, dit omdat munt aan een draadje nogal beweegt en dit is een leerpoject, dus verschillende methodes proberen! De munt heb ik met het lijmpistool aan sateprikkers gelijmd, achteraf niet zo heel handig aangezien het blad door de hitte iets verkleurd, maar dat is wel in post-procesing op te lossen als het moet. De limoen kun je simpel aan de prikkers rijgen. Om het te positioneren heb ik een blok steekschuim genomen (groene spul wat bloemschikkers gebruiken) wat perfect hiervoor is. De blokken heb ik langs het glas gezet en en door de prikkers te verschuiven kun je alles precies zo positioneren als je wil.

Als laatste het licht opztellen. Onder het dienblad ligt een Godox speedlight die op de witte achterwand gericht is. Het licht op het onderwerp komt van twee Godox SK300 flitskoppen, een met een octa softox (dubbel gedifused) modifier en op de andere zit een beautydish.

De camera heb ik op een statief staan en uitgerust met een remote trigger zodat ik er tijdens de shoot niet aan hoef te komen en klaar is Kees Andy.

de set

De shoot

In mijn eindresultaat wil ik een glas hebben dat gevuld wordt dus ik had zo’n vermoeden dat er wel wat gemorst ging worden en dat wil ik niet in mijn shot, ik wil mijn dienblad wil ik droog hebben. Van deze situatie moest ik dus een shot hebben zodat ik het droge dienblad later beschikbaar had in post productie. Dit shot moet zo clean mogelijk zijn dus alle spullen om het glas weghalen, glas vullen en het shot maken:

shot zonder munt
shot zonder munt (in een ander shot heb ik de limoen weggehaald)

De focus van de camera heb ik vanaf hier vastgezet, alle volgende shots moeten dezelfde focus en instelingen hebben als het eerste. De karaf moet uiteindelijk ook vol zitten met vloeistof en de steeksleutel mag niet zichtbaar zijn, dus de ijsblokjes er maar even uithalen, vloeistof in de karaf tot aan gewenste hoogte en ook van deze situatie een shot maken:

shot van karaf
shot van karaf

Op zich heb ik nu alle elementen voor het eindresultaat op de stromende vloeistof na. Hiervoor heb ik een fles genomen met wat extra vloeistof. Via de fles schenk ik het in de karaf zodat deze over loopt en zo het over de ijsblokjes het glas vult. Hiervoor heb ik de camera op continue gezet en een aantal shots achte relkaar genomen. Later kan ik dan beslissen welke ik de mooiste vind.

Een ruw shot ziet er zo uit:

ruw shot
ruw shot

Post productie

Postproductie is met de goede plaatjes niet veel werk. In darktable (mijn lightroom variant) de belichting en kleuren tunen voor een van de shots, de goede uitsnede kiezen etc etc. Deze settings vervolgens over de hele serie kopieren en klaar.

Deze plaatjes vervolgens naar gimp (mijn photoshop variant) exporteren als layers en dan begint het oppoetsen.

Alle draadjes en prikkers zijn simpel weg te poetsen met de clone en heal tool en het lege blad zonder gemorste vloeistof komt van het eerste shot. Mijn hand met fles is ook snel weggepoets door de opname van de karaf te nemen met alleen de vloeistof. Op die manier verdwijnt ook snel het gewichtje in de karaf en krijg je het beoogde eindresultaat.

vliegend cocktail

Conclusie

Als je eenmaal weet hoe dit soort shots gemaakt worden is de magie er een beetje af maar wel leuk om te doen. Meeste werk was achteraf opbouwen van de set en het opruimen ervan. De daadwerkelijke shoot is binnen half uurtje wel gedaan en de nabewerking valt ook wel mee.

Zijn er dingen die makkelijker kunnen? Ongetwijfeld! Als je beetje handig hierin wordt denk ik dat je met minder shots uitkomt, in principe zou je met twee shots wel uitkomen, eentje waarop karaf gevuld is met vloeistof en alle zwevende spullen om het glas weg zijn en eentje waarin de vloeistof stroomt. Maar om het wat veiliger te houden zou ik toch meerdere opnames maken als backup.


Al met al leerzame middag.